Ciasto piernikowe
Z tego ciasta są wypiekane nasze pyszne lukrowane pierniki świąteczne. Wejdź i poznaj przepis na lukrowane pierniki świąteczne.
Bezpieczne zakupy
Zawsze darmowa dostawa
Szybki kontakt
Prosty przepis na ciasto piernikowe
Wilgotnym wałkiem rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-6 mm. Następnie wycinamy pożądane kształty pierniczków i smarujemy je roztrąconym żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Z ½ kg ciasta możemy wyciąć ok.40 pierniczków. Tak upieczone pierniki zdobimy za pomocą rożka według własnych inspiracji.
Do przystrojenia można również użyć gotowe ozdoby cukrowe.
Przygotowanie polewy lukrowej:
20dkg cukru pudru, 1 białko jajka, kilka kropel soku z cytryny lub octu
Wszystko razem mieszamy na gęstą masę.
Lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi.
Życzymy smacznego i udanej zabawy!